Elektrik her zaman kısa yoldan gitmeyi seçer. Buji kablolarından geçen yüksek voltajlı elektrik, normal şarlar altında bujilere kadar ulaşıp, hazır olan hava ve yakıt karışımını ateşler.
Eğer bu yolculuk sırasında, daha kısa ark oluşturabileceği bir yol bulursa, oradan kaçar ve en kısa yoldan ark oluşturur. İşte atlamada bu yüzden olur.
Eğer buji kablomuzda ve uçlarındaki kapşonlarda hasar ve yırtık var ise yada yanlış bir montaj yapılmış ise kablomuz buradan, bujilere ulaşamadan ilk bulduğu yere ateşleme yapacaktır.
Bu yırtık her zaman görülmeyebilir. Sağlam gibi gözüken kablo ve aksesuarlarında dahi zaman zaman atlama olabilir. Bunun sebebi mikron seviyesinde görülmeyen hasarlardır.
Aşağıda yanlış montaj yapılan buji kablosu gözükmektedir.
Nasıl Anlaşılır?
Atlama yapan araçta, rölanti halinde iken silkelenme gerçekleşir. Ayrıca çekiş düşmesi ve fazla yakıt tüketimi de belirtiler arasındadır.
Bazen atlama yapan bölge göz önünde olduğu zaman kıvılcım gözle de görülebilir. Ama bu her zaman göz önünde olacak ve kıvılcım görülecek demek değildir.
Aşağıdaki resimde atlama usta tarafından manuel atlama yaptırılan bir buji kablosu gözükmektedir. Bu tavsiye edilmemekle birlikte kıvılcımı görmek için örnektir.
Zararlı mıdır?
Buji kablosu atlaması, her zaman zararlı olmadığı gibi zararlı olduğu durumlarda mevcuttur. Eğer yüksek voltajlı kıvılcım motordaki demir bölgelere ve civatalara denk gelirse, kıvılcımdan kaynaklı hasar durumu oluşmayacaktır.
Atlama elektronik bir bölge üzerine gerçekleşirse, yüksek voltaj elektronik devreleri bozacaktır.
Çok nadir görülen bir durum olması ile birlikte, eğer aracınızda yakıt kaçağı varsa, bu durum yangına sebep olabilmektedir.
Bu yüzden buji kablosu atlaması ihmal edilmemesi gereken bir arızadır.
Aşağıda, buji kablosu atlaması ve LPG kaçağı sonucu yanan bir araç motoru gözükmektedir.